Sandnessjøen kirke 1999

II/P, 22 stemmer, byggenummer 147.


Kirka er bygd av tre med vakkert nygotisk interiør og stod ferdig i 1882. Samme år som firmaet vårt ble stiftet. Sandnessjøen kirke blir kalt Helgelandsbruden. Kirkas første orgel ble bygget av Adolph Fosnæs i 1898. I 1954 ble dette orgelet byttet ut til fordel for et brukt ogel på14 stemmer som var bygd av Aug. Nilsen 1885 for Nøtterøy kirke. Dette orgelet har nå fått seg et nytt hjem i Tjøtta kirke.

Det nye orgelet er teknisk og musikalsk inspirert av den klassiske norske orgelbygging, med særlig vekt på Claus Jensen. Disposisjonen er utarbeidet i samråd med menighetens konsulent Bjørn Andor Drage. Det er det største orgelet bygd i moderne tid uten mixtur. Der det heller er kornetten, kanskje sammen med trompet, som fungerer som klangkrone. Hovedverk er plassert i front, svellverket er bak hovedverk, og pedalet er plassert helt bakerst. Belgverket står i tårnet. Orgelet har i det hele tatt en veldig logisk og enkel teknisk oppbygging.

 

Vi regner Sandnessjøenorgelet som søsterorgelet til firmaets byggenr. 147 til Gulen kyrkje. Det gjelder også orgeletsfasaden som er inspirert av orgelet i Gulen, men tilpasset Sandnessjøen kirkes nygotiske interiør. Fargesetting og maling er gjort med ådringsteknikk og er utført av Edgar Carlsen fra Sandnessjøen.

 


Personvern